15 Apr Wat is noodstroomvoeding?
De noodstroomvoeding is in principe de elektriciteit die een bedrijf toegewezen krijgt als de gebruikelijke primaire voeding uitvalt. Een installatie die deze primaire voeding overneemt wordt een “no-break-installatie”, hier wordt vaak een combinatie van een UPS en een noodstroomaggregaat toepast maar dit kan ook los worden gedaan. Er moeten aan twee voorwaarden voldaan worden om de noodstroomvoorziening in te schakelen.
De voorwaarden
De twee voorwaarden die voldaan moeten worden zijn letterlijk de volgende:
- De frequentie van het voedende net komt onder de 6% van de gebruikelijke frequentie voor de tijdsduur van 6 seconden. In Europa is de frequentie van het elektriciteitsnetwerk 50 Hz.
- De spanning wijkt meer dan x% af van de effectieve spanning die gebruikelijk is, dit hangt echter af van het apparatuur wat aangesloten is.
De UPS
UPS staat voor Uninterruptible Power Supply, oftewel ononderbroken stroomvoorziening. Dit is een voeding die de spanning levert aan het achterliggende apparatuur. UPS noodstroom kan gebruikt worden voor veel toepassingen, denk bijvoorbeeld aan computer-, industriële-, telecom- of medische apparatuur. Deze worden gebruikt bij kritische toepassingen waar de stroom absoluut niet uit mag vallen zoals operatiekamers, telecomnetwerken en datacenters. Een onderbreking hierin gaan vergaande gevolgen hebben voor de gezondheidstoestand van mensen en ingewikkelde communicatiesystemen.
Hoe werkt het precies?
Bij een online UPS zijn de batterijen altijd verbonden met de wisselrichter, waardoor er nooit een transfer switch nodig is. Dit zorgt ervoor dat als de stroom uitvalt de gelijkrichter uit het stroomcircuit verdwijnt en de batterijen het zo overnemen dat de stroom precies gelijk blijft, wanneer de normale stroomvoorziening weer hersteld is neemt de gelijkrichter het gelijk weer over waardoor de batterijen weer kunnen opladen.
Wat is het verschil tussen een UPS en een aggregaat?
In principe is het voornaamste verschil de snelheid waarmee ze het kunnen overpakken. Een UPS wordt ook niet voor niets een ‘no-break’ systeem genoemd, dit betekend dat de stroomvoorziening onderbroken blijft zodat de apparaten altijd van stroom voorzien blijven. Een noodstroomaggregaat (NSA) staat logischerwijs nooit constant aan en zal dus aangezet moeten worden, vandaar dat dit een ‘short-break’ systeem genoemd wordt. Wat vaak voorkomt is dat er een combinatie wordt gemaakt met beide systemen. De UPS zal het eerst overpakken zodat er geen onderbreking in het stroomcircuit komt waarna de NSA het over neemt van de UPS, er kan namelijk ononderbroken worden overgeschakeld tussen deze systemen.
Sorry, the comment form is closed at this time.