30 Mar Hoe leg ik zelf een sedumdak aan?
Ben je een groot liefhebber van groen? En wil je liever geen dakpannen of asfalt op je dak? Dan is er een oplossing in de vorm van een sedumdak. De dakbedekking bestaat uit een groot aantal vetplanten die geen vocht doorlaten en een isolerende werking hebben. Dit groen staat ook bekend onder de naam sedumplanten, vandaar de naam sedumdak. Het dak op om de planten te onderhouden is niet nodig. Hierdoor geniet jij minstens twee tot drie jaar van een natuurvriendelijk en onderhoudsvrij dak. Een sedumdak kan je aan laten leggen door een specialist, maar de handige klussers doen dit eenvoudig zelf met deze tips.
Werk in lagen
Het is belangrijk om het dak in ieder geval aan te leggen in verschillende lagen. Zorg altijd voor een schoon dak en werkende waterafvoer. Begin vervolgens met lagen stapelen: de eerste laag bestaat uit een bolrooster, vervolgens een drainagelaag en substraat. Sla deze stappen absoluut niet over in verband met de juiste verzorging van de plantjes. Met de drainagelaag houd je het vochtgehalte van al het groen onder controle. Wanneer er sprake is van te veel water verdrink je als het ware de vetplantjes. De substraat zorgt vervolgens voor voldoende voeding, zodat de sedumplanten kunnen groeien. Zorg vervolgens voor een nette afwerking met beschermende folie en breng de mat met sedum aan.
Soorten sedum
Wanneer we het hebben over sedum, praten we niet over één soort. Sterker nog, er zijn zo’n 250 soorten vetplantjes die geschikt zijn voor je dak. Bij de aanleg van je dak beslis je welk soort sedum zich ontpopt door een keus te maken uit het aanbod van sedummatten. Zo kan je kiezen uit onder andere de volgende soorten:
- Sedum spectabile
Voor de liefhebbers van felle kleuren. Na de bloei is je dak bezaaid met bloemen in roodtinten. - Sedum Acre
Naast de gele bloemetjes in de vorm van de bloemen komt er nog een leuk extraatje bij kijken. Deze plant trekt namelijk vlinders aan. - Sedum Sieboldii
Ook stervormige bloemen, maar dan in het rood en lila.
Stuur een expert het dak op
Is deze klus bij nader inzien toch niet helemaal jouw ding? Of wil je graag meer weten over de aanleg van een sedumdak? Neem dan contact op met Sedummattenkopen.nl. Via deze weg schakel je niet alleen de juiste specialist in, maar vind je ook nog eens handige tips en informatie over dit dak. Bijvoorbeeld hoe het zit met de subsidie en of een sedumdak in combinatie met zonnepanelen mogelijk is.
Sorry, the comment form is closed at this time.