10 keer besparen op de energierekening
16014
post-template-default,single,single-post,postid-16014,single-format-standard,bridge-core-2.3.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-22.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive
 

10 keer besparen op de energierekening

10 keer besparen op de energierekening

Besparen op uw energiekosten kan natuurlijk door over te stappen naar de goedkoopste energie maatschappij. Maar overstappen is niet het enigste wat u kunt doen om te besparen op uw energie kosten. Een paar kleine veranderingen in uw energieverbruik zorgen al snel voor een flinke besparing op uw jaarafrekening.

 

  1. Een slimme thermostaat bespaart met u mee

Wanneer uw thermostaat aan vervanging toe is, is het een goed idee om na te denken over een thermostaat die meer functies heeft dan alleen de temperatuur verhogen of verlagen.

U kunt bijvoorbeeld overwegen een thermostaat aan te schaffen die zelf op bepaalde tijden de temperatuur aanpast, bijvoorbeeld minder warm na negen uur in de ochtend.

Op deze manier kunt u nooit meer vergeten uw verwarming lager te zetten wanneer u naar uw werk gaat.

 

Tip: Er bestaan ook telefoon Apps die u op afstand uw thermostaat laten besturen. Op die manier kunt u zelfs vanaf uw vakantieadres de verwarming lager zetten.

Maar natuurlijk ook alvast de verwarming aanzetten zodat het warm is als u thuiskomt.

 

  1. Ook een slimme CV installatie bespaart energie

Uw cv zult u niet vaak vervangen (althans dat is niet de bedoeling). Wanneer u echter opzoek bent naar een nieuwe CV kunt u flink besparen op uw energiekosten door te kiezen voor een energie zuinig model. De nieuwe CV’s hebben bijna allemaal een energiebesparende stand, waardoor zelfs u CV rekening probeert te houden met het milieu (en uw portemonnee).

 

Tip: Ook als uw huidige CV niet beschikt over een eco stand kunt u deze zuiniger afstellen. U kunt bijvoorbeeld het aantal graden van uw ketel naar beneden bijstellen.

 

  1. Bespaar op energie door alleen volledig volgeladen te wassen

Dit telt voor zowel uw wasmachine als uw vaatwasser. Vermijd het aanzetten van een half lege wasmachine of vaatwasser. Dit lijkt een kleine besparing, maar zeker met een minder zuinige machine bespaart u snel veel energie als u hem minder vaak gebruikt.

 

  1. Stekkerdozen met een knopje

Wanneer u veel stekkerdozen gebruikt voor bijvoorbeeld uw computer en randapparatuur is het voor uw energieverbruik verstandig deze aan te sluiten op een stekkerdoos met aan en uit schakelaar. Wanneer u de computer niet gebruikt kunt u in een keer de hele stekkerdoos uitschakelen, zo voorkomt u dat u energie lekt aan apparaten die niet gebruikt worden.

 

 

  1. Uw computer afsluiten of in slaapstand

Uw computer volledig uitzetten (ook de stekkerdoos) is natuurlijk het zuinigst. Toch kan het soms onpraktisch zijn om steeds uw computer opnieuw aan of uit te zetten.

Voor korte pauzes kunt u daarom ook uw computer in slaapstand zetten, dit zorgt ervoor dat uw computer minder verbruikt, maar wel weer snel te gebruiken is als u terug bent.

 

Uw computer kan dit ook automatisch voor u verzorgen, dit kunt u instellen door uw computer in slaapstand te laten gaan wanneer hij bijvoorbeeld 10 minuten niet gebruikt wordt.

 

  1. Droog uw afwas gratis

Uw vaatwasser gebruikt energie wanneer hij uw afwas aan het drogen is. Automatisch drogen gaat sneller, maar verbruikt dus energie. Wanneer uw afwasmachine aangeeft aan zijn droog programma te beginnen kunt u ook de deur van de vaatwasser open zetten. Dit bespaart direct energie en uw servies zal uiteindelijk net zo droog worden.

 

  1. Was uw kleding op een lagere temperatuur

De meeste wasmiddelen op dit moment zijn gemaakt om ook heel goed te werken bij een lagere temperatuur. Dit bespaard niet alleen op uw energie kosten, ook uw kleding gaat langer mee wanneer het op een lagere temperatuur gewassen word.

 

  1. Bespaar energie door uw droger iets minder te gebruiken

Een droger is vaak een zeer praktische hulpmiddel. Helaas kost dit hulpmiddel een hoop energie. De goedkoopste en meest besparende oplossing is de droger de deur uit te doen, maar in deze drukke tijd zal dat geen verleidelijke optie zijn.

Toch is het goed om af en toe de was gewoon aan de waslijn te hangen, bijvoorbeeld voor kleding die u niet snel nodig heeft. Door af en toe de droger niet te gebruiken bespaard u per jaar al snel een hoop energie. Tip:Kleding gaat langer mee wanneer u het niet in de droger droogt.

 

  1. Douchen versus een warm bad

Lange tijd leek het heel duidelijk “een warm bad verbruikt meer energie en water dan het nemen van een warme douche”. In 2008 verschenen echter de resultaten van een onderzoek gehouden door een Engelse energie maatschappij die deze stelling tegensprak.

De resultaten gaven aan dat het een gemiddelde douchebeurt meer water kost dan het laten vollopen van een warm bad. De Engelse consumentenbond kwam bijna direct met een reactie, waarin zij het eens zijn met de stelling dat een warm bad in theorie minder water kost, maar dat dit in de praktijk niet opgaat omdat je meestal tijdens het badderen het water bij blijft vullen.

 

De eindconclusie was uiteindelijk dat het nemen van een douche het minste energie en water verbruikt, maar dan is het wel belangrijk om kort te douchen bij onder een waterbesparende douchekop.

 

  1. Vergeet tijdens het winkelen het energielabel niet

Tijdens het winkelen moet u vaak met veel dingen rekening houden. Prijs, merk en recensies zijn vaak het eerste waar rekening mee gehouden wordt bij het uitkiezen van nieuwe apparatuur. Allemaal natuurlijk zeer belangrijk, maar ook het energielabel mag eigenlijk niet ontbreken in uw zoekcriteria.Het verschil tussen een A en een C label lijkt misschien op papier niet groot, maar zeker voor een apparaten die een aantal jaar mee zullen gaan, kan dit op de langere termijn een groot verschil betekenen op uw energie rekening.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.